ПОРУШУВАТИ ЗАКОННІ ПРАВА ГРОМАД 30-КМ ЗОНИ РИЗИКУ – НЕДОПУСТИМО: ВІДКРИТИЙ ЛИСТ МІСЬКОГО ГОЛОВИ М.СЛАВУТИ

15 вересня Кабінет Міністрів України направив на розгляд Верховної Ради України проект Закону про Державний бюджет України на 2019 рік, у якому розмір субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, передбачено у розмірі 137,5 млн. грн. У той час, коли ДП НАЕК «Енергоатом» на 2019 рік задекларувало 426 млн. грн.

Недопустимо, що уряд продовжує свою політику щодо обмеження законних прав  територіальних громад, які проживають у зоні ризику, розпочату ще у 2014 році: 30-км зоні розташування ядерних енергоблоків, цілеспрямовано, всупереч  законодавству, завідомо закладає в державному бюджеті кошти на видатки громадам в декілька разів менші, ніж прогнозовані.  Лише м. Славута за період 2014-2018 р.р. недофінансовано з держбюджету субвенцію для територій зони спостереження у розмірі 24 млн 951 тис. грн. А для мільйонного українського населення, яке проживає у 30-км зоні АЕС, сума недофінансування складає 1 300,7 млн. грн.

Сьогодні ми за свої кошти вимушені купувати марлеві пов’язки, йодистий калій, будувати сховища, дороги… Наразі є багато невирішених питань, які люди продовжують задавати, зокрема й те, що ми сьогодні маємо від того, що поруч атомна станція?

На фоні таких незаконних дій ще більш недоречними виглядають рішення Кабінету Міністрів про добудову 3, 4 блоку, експорт електроенергії з енергоблока №2 ХАЕС до Польщі (м. Жешув) та продовження терміну експлуатації блоку №1 уже в 2019 році.

З метою відстоювання законних прав територіальної громади ми неодноразово зверталися з позовами до суду, направляли численні листи і звернення до депутатів Верховної Ради, депутатів обласної ради та інших інстанцій. На жаль, це питання й досі залишається не вирішеним.

Починаючи з 2018 року, в Україні до місцевих бюджетів зараховуватимуть частину ренти, яку підприємства нафто- та газовидобувної галузі сплачують за користування надрами, а отже, громади таких міст почали отримувати грошові переваги від видобутку на їх території нафти та газу. А які переваги отримуємо ми, мешканці 30-км зони розташування АЕС?

Саме тому звертаюся до керівників об’єднань громадян та політичних партій, до депутатів усіх рівнів, до очільників населених пунктів, які знаходяться в безпосередній близькості із потенційно-небезпечними об’єктами, зокрема такими як атомні електростанції, з проханням обʼєднати зусилля та відстоювати конституційні права громад (зокрема, ст. 22 Конституції України), які проживають у зоні ризику, не бути пасивними і байдужими спостерігачами ситуації, що склалася.

Міський голова м. Славути, голова Хмельницького РВ «Асоціації міст України», голова добровільного обʼєднання органів місцевого самоврядування «Асоціація територіальних громад 30-км зони Хмельницької АЕС» В. Сидо

Джерело: https://slavuta-mvk.gov.ua/